مراسم رونمایی از سردیس “شمسالمعالی قابوس بن وشمگیر” از پادشاهان آل زیار که هزار و ۲۳ سال پیش یعنی در سال ۳۹۷ هجری قمری، دستور ساخت بلندترین گنبد آجری جهان را داد، با حضور برخی مسوولان شهرستان گنبدکاووس در شرق گلستان برگزار شد.
در مراسم رونمایی از سردیس این پادشاه آل زیار که عصر پنجشنبه باحضور معاون استاندارو فرماندار ویژه، برخی مسوولان، امام جمعه و اعضای شورای اسلامی شهر گنبدکاووس درجوار بلندترین گنبد آجری جهان برگزار شد، شهردار این شهر در سخنانی گفت که برای ساخت و نصب این سردیس که از جنس برنز میباشد، مبلغ ۵۰۰ میلیون ریال از منابع مالی شهرداری هزینه شده است.
منصور طعنه گنبدی افزود: ساخت این سردیس باهدف آشنایی بیشتر شهروندان گنبدی بویژه نسل جوان با مفاخر مشهور منطقه جرجان زمین توسط هنرمند بومی این شهرستان صورت گرفت که اندازه ۹۰ سانتیمتری این سردیس در منطقه شمال کشور کمنظیر است.
وی اضافه کرد که شهرداری گنبدکاووس در تمامی میدانهای این شهر که به نام مفاخر علمی، فرهنگی و تاریخی منطقه نامگذاری شده، به مرور تندیس یا سردیس آنها را نصب خواهد کرد.
فرماندار ویژه گنبدکاووس نیز دراین مراسم با قدردانی از شهردار و اعضای شورای اسلامی این شهر برای ساخت سردیس شمسالمعالی قابوس بن وشمگیر قدردانی کرد و گفت: ساخت با کیفیت این سردیس به عنوان یک کار فرهنگی ارزشمند و نصب آن در بوستان قدیمی قابوس و در جوار بلندترین گنبد آجری جهان، به نوعی شناسامه این بنای تاریخی محسوب میشود.
مهندس عبدالقدیر کریمی افزود: احداث المان و تندیس دیگر مفاخر علمی، ادبی، فرهنگی و تاریخی از مطالبات شهروندان و اقدام ماندگار از سوی مسوولان شهری خواهد بود که بدون تردید رضایتمندی شهروندان را به همراه خواهد داشت.
برج قابوس، بلندترین برج آجری جهان و مقبره “قابوس بن وشمگیر”، بنایی بازمانده از سده چهارم هجری است که بر فراز تپهای خاکی در مرکز شهر گنبدکاووس بنا شده است.
ارتفاع بلندی برج از کف تپه آن تا زیر قاعده مخروط، ۳۷ متر و ارتفاع گنبد مخروطی آن از کف قاعده تا رأس آن ۱۸ متر است که روی هم رفته به ۵۵ متر میرسد که اگر ارتفاع ۱۵ متری تپهای که برج روی آن بنا شده را به آن اضافه کنیم، به ارتفاع ۷۰ متری این بنا از سطح زمین میرسیم.
این بنای تاریخی به شماره ۸۶ درسال ۱۳۱۰ خورشیدی در فهرست آثار میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده است و در دهم تیر سال ۱۳۹۱ هم در فهرست آثار سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ثبت جهانی شد